Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które możemy podzielić ze względu na ich montaż, materiał, z którego są wykonane, rodzaj wylewki czy dodatkowe funkcje, jakie mogą posiadać. To, który z nich wybierzemy, będzie zależało od naszych indywidualnych potrzeb, stylistyki wnętrza i oczywiście od naszego budżetu. Najważniejszą jednak kwestią jest to, że dobierzemy ją odpowiednio do zlewu, jego wielkości, ilości komór czy usytuowania względem np. okna. Nie chcemy przecież, żeby bateria kolidowała z jego otwieraniem, czy żeby strumień wody uderzał za mocno o dno zlewu, a w rezultacie chlapał zarówno nas jak i wszystko wokół.
W poniższym artykule znajdziecie informacje takie jak:
Co prawda tradycyjne baterie ścienne z dwoma pokrętłami, które pamiętamy z kuchni naszych babć, powoli odchodzą już w niepamięć, ale wciąż znajdują swoich nielicznych amatorów. Taki rodzaj montażu wymaga uprzedniego wyprowadzenia instalacji i przygotowania otwór w konkretnym miejscu w ścianie. Bateria taka ma zazwyczaj dwa pokrętła, jeden z ciepłą a drugi z zimną wodą, co często wymaga nieco czasu, aby wyregulować odpowiednią temperaturę. Taki montaż świetnie sprawdza się przy zlewach dwukomorowych, jednak teraz, gdy większość naszych kuchni wyposażonych jest w zmywarkę, raczej rezygnujemy z dużych zlewów, a często nawet i z ociekacza. Kolejną zaletą jest również łatwość w wytarciu zarówno zlewu jak i blatu, ponieważ nie musimy męczyć się z dotarciem do trudno dostępnych miejsc wokół baterii.
Obecnie jednak w naszych kuchniach zdecydowanie królują baterie sztorcowe, czyli takie, które są montowane do zlewu bądź bezpośrednio do blatu. Cała instalacja ukryta jest w zabudowie kuchennej pod zlewem w postaci złączy elastycznych. Baterię łatwo można zamontować lub zdemontować. Większość z nich jest wyposażona w jeden uchwyt, który ułatwia regulowanie temperatury wody a także siłę strumienia.
Z pewnością wiele z Was zetknęło się z bateriami z tak zwaną "wyciąganą wylewką". Jest to rozwiązanie niezmiernie praktyczne, gdyż ułatwia nie tylko samą czynność mycia naczyń, ale również czyszczenie zlewu czy wlewanie wody do znajdujących się poza jego obrębem naczyń. Takie modele są obecnie bardzo popularne, dlatego mamy tu dosłownie nieograniczone możliwości. Świetnie sprawdzą się w każdej kuchni, niezależnie od tego, czy jest ona utrzymana w stylistyce klasycznej, skandynawskiej czy loftowej.
Przy zakupie baterii ze stałą wylewką musimy być nieco bardziej ostrożni. Takie sprawdzą się jedynie przy zlewach jednokomorowych, chyba że wylewka jest obrotowa i można będzie nią manewrować pomiędzy komorami. Musimy również wziąć pod uwagę, w jakiej odległości od dna zlewu będzie znajdował się koniec wylewki. Pamiętajmy o większych naczyniach, takich jak garnki czy patelnie, które będą musiały swobodnie mieścić się w tej przestrzeni. Nie chcemy również, jak już wcześniej wspomniano, aby woda uderzała z nadmierną siłą o dno zlewu i rozchlapywała się na boki.
Bardzo często spotyka się w projektach kuchni, że zlewozmywak znajduje się przy oknie. W domkach jednorodzinnych są to zazwyczaj okna stałe, nieotwierane, które z łatwością możemy umyć od zewnątrz. A co jeśli kuchnia znajduje się na piętrze i otwieranie okna jest nieuniknione? Z pomocą przychodzą nam baterie składane lub chowane w blacie. Sprawdzą się one jednak tylko przy oknach posiadających próg, ponieważ część baterii wciąż pozostaje widoczna.
Z czego wykonane są baterie kuchenne?
Korpusy baterii są zazwyczaj wykonane z mosiądzu lub ze stali. Dodatkowo są one pokryte różnymi powłokami. Dostarczają one nieskończonych możliwości jeśli chodzi o dobór wykończenia, które idealne wpasuję się w stylistykę naszej kuchni. Mogą to być:
- powłoka chromowana - ma wysoki połysk, doskonale sprawdzi się we wnętrzach klasycznych czy loftowych
- powłoka granitowa - trwała i odporna na zarysowania
- powłoka ceramiczna - bardzo trwała, dość wysoka cena
- powłoka PVD - jest uzyskiwana przy pomocy specjalistycznej obróbki w bardzo wysokiej temperaturze. Powłoka jest bardzo trwała, dodatkowo chroni baterię przed uszkodzeniami i nie widać na niej odcisków palców. PVD może występować w różnych kolorach, takich jak: czarny, złoty, brązowy czy złoty wpadający w róż.
Dla osób bardziej odważnych, które cenią sobie wnętrza z charakterem, producenci oferują również baterie kolorowe. Nie oznacza to, że cała nasza kuchnia musi być zaprojektowana w odcieniu krwistej czerwieni. Takie baterie będą stanowiły doskonały akcent kolorystyczny, czy to w zestawieniu z innymi żywymi barwami czy na tle neutralnych odcieni beżów i szarości.
Baterie kuchenne mają już nie tylko za zadanie dostarczanie nam ciepłej i zimnej wody. Ich celem jest przede wszystkim ułatwienie i uprzyjemnienie nam pracy w kuchni, uwzględniając nasze zdrowie, aspekty ekonomiczne oraz ochronę środowiska.
Funkcją, która stała się już niemal standardem każdej baterii, nie tylko kuchennej, jest perlator. Jest to końcówka w formie sitka z bardzo małymi oczkami, która jest umieszczona na końcu wylewki. Napowietrza ona wodę, dzięki czemu ogranicza jej zużycie, przy czym komfort użytkowania pozostaje taki tam. Niektóre baterie posiadają również przełącznik, który reguluje siłę strumienia i zmienia go pomiędzy funkcją standardową a "spray". Sprawdza się to bardzo dobrze podczas np. płukania warzyw czy owoców, ponieważ do tej czynności potrzebujemy mniej wody niż do mycia brudnych naczyń.
Wspomniany już wcześniej mieszacz, czyli jeden uchwyt (zamiast dwóch), w znacznym stopniu skraca proces regulacji odpowiedniej temperatury, przez co ogranicza zużycie wody. Podobną funkcję będzie pełnił termostat. Dzięki niemu można dopasować temperaturę wody do konkretnych potrzeb, przez co unikniemy, czasem dość długiego, czekania na spuszczenie całej zimnej wody.
Coraz więcej osób decyduje się również na montaż baterii z filtrem. Dzięki niemu "kranówka" (choć w Polsce zdatna do picia) staje się smaczna, oczyszczona, a dodatkowo chroni zlew i czajnik przed osadzaniem się kamienia. Tym samym, oczywiście, ograniczamy też zużycie plastiku. Bateria taka może być przystosowana do użycia konkretnego filtra i posiadać przełącznik, ale niektóre systemy wymagają użycia osobnych baterii, przeznaczonych tylko do wody filtrowanej. Istnieje również kilka technologii filtrowania wody, a ta, na którą się zdecydujemy będzie zależała od naszych indywidualnych potrzeb, budżetu, ale również i wielkości naszej kuchni. Niektóre systemy bowiem wymagają dość dużo przestrzeni podszafkowej, o czym musimy pamiętać już na etapie tworzenia projektu wnętrza.
tel. 795 028 862
e: martadurlej10@gmail.com
Copyright CzemuNie? studio | 2020